Beskrivning Råmjölk en gul vätska, rik på protein, tillväxtfaktorer, och immun faktorer.

Det utsöndras från mjölkkörtlar hos alla kvinnliga däggdjur under de första dagarna av laktationen.

 Den innehåller också viktiga näringsämnen och proteashämmare som hindrar den från att förstöras av processer för matsmältningen.

Människor producerar relativt små mängder råmjölk under de två första dagarna efter förlossningen, men korna producerar cirka 9 liter (36 L) av råmjölk.

Råmjölk kan överföras till alla andra däggdjur, och är fyra gånger rikare på immuna faktorer än mänsklig råmjölk.

Även råmjölk har rönt stor uppmärksamhet som ett kosttillskott bara sedan slutet av 1990-talet, har den en lång historia av medicinsk användning.

Ayurvediska läkare i Indien har använt råmjölk som en behandling för tusentals år.

I USA rekommenderas vanliga läkare råmjölk som ett naturligt antibiotikum innan upptäckten av penilcillin och droger sulfa.

På 1950-talet användes råmjölken för att behandla reumatoid artrit (RA).

Dr Albert Sabin, forskaren som utvecklade den första orala vaccin mot polio, fann att råmjölk innehåller antikroppar mot polio. Han rekommenderade råmjölk som ett kosttillskott för barn som varit utsatta för polio. De viktigaste komponenterna av råmjölk inkludera följande ämnen: immunglobuliner. Immunglobuliner globulin proteiner som fungerar som antikroppar. De är de mest rikliga immun faktorer som finns i råmjölk.

Immunglobulin G (IgG) motverkar bakterier och toxiner i blodet och det lymfatiska systemet, immunglobulin M (IgM) söker upp och fäster på virus i cirkulationssystemet, immunoglobulin D och E (IgD och IDE) bort främmande ämnen från blodet och aktivera allergiska reaktioner.

Högkvalitativ råmjölk är certifierad att innehålla en minmum på 16% immunglobuliner.

Laktoferrin. Laktoferrin är ett protein som transporterar järn till röda blodkroppar och hjälper till att beröva virus och skadliga bakterier av järn.

Proline-rich polypeptid (PRP). PRP är ett hormon som reglerar thymus, hjälpa till att lugna en hyperaktiv immunförsvar eller stimulera en underactive immunsystem.

Tillväxtfaktorer. Den tillväxtfaktorer i råmjölk innehåller insulin-like growth factors (IGF-1 och IGF-2), en epiteliala tillväxtfaktor (EGF), omvandla tillväxtfaktorer (TGF-A och TGF-B), och en platelet-derived growth factor (PDGF).

Tillväxtfaktorer stimulerar normal tillväxt samt helande och reparation av äldre eller skadad hud, muskler och andra vävnader.

Dessutom tillväxtfaktorer hjälper kroppen att bränna fett istället för muskler för bränsle när en person är bantning eller fasta.

Tillväxthormon. Tillväxthormon fördröjer några tecken på åldrande. Leukocyter. Leukocyter är vita celler som stimulerar produktionen av interferon, ett protein som hindrar virus från att fortplanta sig.

Enzymer. Colostrum innehåller tre enzymer som oxiderar bakterier. Cytokiner och lymfokiner. Det är ämnen som reglerar kroppens immunsvar, stimulera produktionen av immunglobuliner, och påverkar cellers tillväxt och reparation.

Vitaminer. Colostrum innehåller små mängder av vitamin A, B12, och E.

Glycoproteins. Glykoproteiner, eller proteashämmare, är komplexa proteiner som skyddar immunförsvaret faktorer och tillväxtfaktorer från att brytas ner av syror i mag-tarmkanalen.

Svavel. Svavel är ett mineral som är en viktig byggsten i proteiner.

För mer info gå in på Colostrum på Nya hemsidan på www.bralivnu.se

MVH Naturterapeut :Solveig  maila:  bralivnu@hotmail.com